In 2016 was de Alan Turingschool met een vernieuwend onderwijsconcept een van de winnaars van de Amsterdamse Scholenwedstrijd.

Onze school is vernoemd naar de Britse wiskundige, logicus en codekraker Alan Turing (1912-1954), die tijdens de Tweede Wereldoorlog samenwerkte met mensen uit verschillende vakgebieden. Samen ontcijferden ze de gecodeerde berichten van de Duitse marine. Mede hierdoor konden de Duitsers uiteindelijk verslagen worden.

Turing bedacht hoe een computer zou kunnen werken en hij is de geestelijke vader van de Turingtest, waarmee bepaald wordt of een kunstmatig systeem intelligent genoemd kan worden. Daarnaast was hij een marathonloper van formaat.

Alan Turing: veelzijdig en een grote inspiratiebron
We hebben Alan Turing niet als naamgever van onze school gekozen, omdat wij willen dat onze leerlingen op hem gaan lijken. ​​We hebben Alan Turing gekozen omdat zijn veelzijdigheid een grote inspiratiebron is voor onderwijs.​​​ Hij bezat namelijk kennis en vaardigheden die wij als leidraad nemen voor wat we onze leerlingen willen bijbrengen: rekenen, taal, logica, nieuwsgierig denken, abstract denken, bètavaardigheden, robotica, inventiviteit, creativiteit, makervaardigheden, algemene ontwikkeling, een gezonde levensstijl, sportiviteit, doorzettingsvermogen en goed kunnen samenwerken.​